RijdenSchoenen Sandalen Nepal Dames 50 Bruin Open Shoes Lpb OPukXiZ

Je weet nog net hoeveel versnellingen je auto heeft, maar daar stopt het? VAB-Magazine krikt je technische kennis op. Zo werkt de koppeling!

04/01/2017
Deel met je vrienden:
Schoenen Sandalen Nepal Dames 50 Bruin Open Shoes Lpb OPukXiZ

Schoenen Sandalen Nepal Dames 50 Bruin Open Shoes Lpb OPukXiZ

Schoenen Sandalen Nepal Dames 50 Bruin Open Shoes Lpb OPukXiZ

Wat doet de koppeling?

De koppeling verbindt de motor met de aangedreven wielen. In een auto met manuele schakelbak maak je die link door het koppelingspedaal los te laten. Op die manier ontstaat er een verbinding tussen de motor en de versnellingsbak die nodig is om de wielen aan te drijven. Wil je van versnelling veranderen of tot stilstand komen, dan ontkoppel je de verbinding door het koppelingspedaal in te duwen.

Waar zit ze?

De Dolceamp; Gabbana Ontdek Beerens Schoenen • CollectieBeau sthrQdCxB

De koppeling zit gekneld tussen het vliegwiel van de motor en de versnellingsbak. Het geheel bestaat uit een drukgroep en een wrijvingsplaat die onder veerspanning staat. Die veerspanning zorgt ervoor dat de wrijvingsplaat – in gekoppelde toestand – tegen het vliegwiel van de motor gedrukt wordt. Zo ontstaat er een vaste verbinding tussen de motor en de ingaande as van de versnellingsbak.

Hoe verslijt ze?

De levensduur van een koppeling hangt sterk af van het gebruik en het vermogen dat erdoor gaat. Schiet je graag snel uit de startblokken, dan krijgt de koppeling veel te verduren – zeker bij krachtige motoren. Maar ook door de koppeling te laten slippen, bijvoorbeeld door het koppelingspedaal niet tijdig los te laten of je voet erop te laten rusten, slijten de onderdelen sneller. Bij normaal gebruik zou ze gemakkelijk 100.000 kilometer moeten meegaan.

Vergelijkamp; Blauwe Koop Dames JurkenKleding nl Sweatjurk WD9IYH2E

Hoeveel kost een nieuwe?

De koppeling vervangen behoort tot de duurdere ingrepen op een wagen. Niet zozeer omdat de stukken zo kostelijk zijn, maar omdat het een klus is die ettelijke uren in beslag neemt. Om erbij te geraken, moet de versnellingsbak immers gescheiden worden van de motor, wat algauw een halve dag duurt. Voor minder dan 1000 euro ben je dan ook zelden gesteld. Bij krachtigere auto’s kan het kostenplaatje tot 1500 euro en meer oplopen.

Meer weten?

Leer hier alles over de distributieriem!

 

Met dank aan howacarworks.com.

Schoenen Sandalen Nepal Dames 50 Bruin Open Shoes Lpb OPukXiZ
Schoenen Sandalen Nepal Dames 50 Bruin Open Shoes Lpb OPukXiZ
Winter Sneakers Wmns Nike Rosherun ByDames vN0wnm8O